Nauka
0

Tutankamon je umro tako što ga je pregazila kočija

Klix.ba
Hiljade godina su bile potrebne da bi se došlo do odgovora kako je skončao svoj život najpoznatiji egipatski faraon Tutankamon. Britanci tvrde da je poginuo kada je pao pod kočiju.

Faraon Tutankamon je umro kada je imao 19 godina. To se dogodilo 1323. godine prije nove ere. Ono što je vezano za novija istraživanja je to da je njegova grobnica otkrivena 1922. godine, a otkrio ju je Lord Carnarvon zajedno sa Howardom Carterom. Carnarvon je umro nedugo nakon otkrića. Također je otkriveno i to da u mumificiranom Tutankamonovom tijelu nema srca.

Britanski naučnici kažu da su otkrili pravu istinu o smrti ovog egipatskog vladara. Naime, u najkraćem objašnjenju moglo bi se reći da su forenzičari prvo uočili da su povrede na Tutankamonovom tijelu specifične za one koji su također poginuli od udara kočije. Potom su napravili "virtualnu obdukciju". Utvrđeno je da je Tutankamon bio na koljenima, vjerovatno nakon što je pao sa svoje kočije, a potom je druga kočija naletjela na njega i usmrtila ga, polomivši mu rebra i karlicu. Naučnici kažu kako se njegove povrede poklapaju sa onima koje su imali i drugi koji su poginuli u specifičnim nesrećama u kočijama. Tutankamon je vjerovatno učestvovao u utrci kočija kada se ovo dogodilo.

Dato je i objašnjenje zbog čega u njegovom tijelu nije pronađeno srce. Naučnici sa Univerziteta u Liverpoolu i sa Forenzičkog Instituta Cranfield kažu kako je srce bilo veoma oštećeno i smrskano, tako da nije mumificirano.

Također, naučnici kažu kako je Tutankamonovo tijelo doslovno bilo skuhano u sarkofagu zbog pogrešnog postupka mumifikacije.