Nauka
0

Tumor dojke može se udvostručiti u mjesec dana

Sarajevo-x.com
Veličina tumora dojke u pet procenata slučajeva povećava se za duplo u samo jednom mjesecu, pokazala su istraživanja norveških naučnika.

Studija objavljena u žurnalu organizacije Breast Cancer Research pokazala je da je u 26% slučajeva veličina tumora iznosila oko 5 mm, a u 91% oko 10 mm.

Istraživanja sprovedena na oko 400.000 žena u dobi između 50 i 69 godina pokazala su da se, u oko pet procenata slučajeva, tumor duplo povećao u samo mjesec dana i narastao od 10 mm do 20 mm. Ovakvo uvećanje je zabilježeno, uglavnom, među ženama mlađe dobi ovog naučnog ispitivanja.

U drugih pet posto slučajeva, trebalo je proći više od šest godina kako bi tumor narastao do iste veličine. Ovi ostali slučajevi su zabilježeni kod, uglavnom, starijih žena, ispitanica.

Naučnici su mišljenja da bi njihova istraživanja mogla pomoći u debati u vezi s tim koliko često bi se žene trebale podvrgavati pregledima pomoću mamograma. U nekim zemljama pregled pomoću mamograma je dozvoljen samo jednom u tri godine i studije su dosad proizvele međusobno konfliktne rezultate u vezi s tim da li mamogrami spašavaju živote.

Ipak nema sumnje, mišljenja su naučnici, da ukoliko se rak dojke ranije otkrije da ga je lakše liječiti.

Žene širom svijeta većinom obolijevaju od raka dojke, pokazuju istraživanja American Cancer Society-a. Ova organizacija računa da je oko 465.000 žena umrlo u 2007. godini širom svijeta, a da je novih, 1.3 miliona slučajeva dijagnosticirano, prenosi Reuters.