Ubrzanje planova
3

Trump želi osigurati NASA-i dodatnih 1,6 milijardi dolara za povratak na Mjesec

Klix.ba
Američki predsjednik Donald Trump će od Kongresa zatražiti dodatni budžet kako bi pomogao američkoj svemirskoj agenciji NASA-i da vrati astonaute na Mjesec do 2024. godine.

NASA-i su potrebna dodatna sredstva pored budžeta od 21 milijarde dolara koji je Trump već tražio, a sada im želi osigurati i dodatnih 1,6 milijardi dolara.

Cilj je ostvariti plan slanja astronauta na površinu Mjeseca u narednih pet godina, jer rok do 2028. godine nije zadovoljavajući. NASA namjerava poslati astronaute na Mjesec ranije "po svaku cijenu".

Od 1,6 milijardi dolara, 651 milion dolara će biti iskorišten za ubrzanje razvoja rakete Space Launch System (SLS) i kapsule Orion namijenjene astronautima. Kapsula će biti postavljena na vrh rakete SLS te će poslužiti za transport ljudi do Mjeseca. Preostalih milijardu dolara će se iskoristiti za razvoj novog lunarnog landera koji će transportovati ljude na površinu Mjeseca i sa nje.

NASA planira i razvoj nove svemirske stanice Gateway koja bi poslužila astronautima za boravak ili energiju te pogon. S obzirom na činjenicu da se NASA-i žuri da pošalje astronaute na Mjesec, agencija bi mogla razviti manju stanicu od one koja je prvobitno planirana. Planirana su 824 miiiona dolara za njen razvoj, ali se traži smanjenje budžeta za 321 milion dolara. Za razvoj tehnologije za povratak s površine Mjeseca su potrebna 132 miliona dolara. Devedeset miliona se planira za robotsko istraživanje polarnih regija Mjeseca.