Prema istraživanju naučnika
0

Tropska klima pogodnija za rađanje djevojčica

Sarajevo-x.com
Osobe koje žive u tropskim područjima imaju veće šanse da dobiju djevojčicu, od onih koje žive u drugom dijelu svijeta. Razlog tome su povoljni klimatski uslovi i duže trajanje dana objavila je naučnica Kristen Navara, u prestižnom magazinu 'Biology Letters'.

Tropska klima pogoduje mijenjanju stope abortusa, te pospješuje kvalitet sperme, smatra naučnica sa Univerziteta u Georgiji Kristen Navara, a razlog tome što se u područjima bliže ekvatoru rađa više djevojčica može biti i evolucijski.

Naučnici već znaju da stopa rađanja dječaka i djevojčica varira od mjesta do mjesta, a veliku ulogu u tome imaju i sami ljudi. Za primjer se navodi Narodna Republika Kina, gdje se zbog toga što je zakonom dozvoljeno samo jedno dijete, majke koje nose djevojčicu odlučuju na abortus, jer priželjkuju dječaka koji bi produžio lozu.

Istraživanjem je također dokazano da su ženski fetusi otporniji, te u stresnim vremenima, primjerice ratu, rađa se veći broj djevojčica.

Naučnici smatraju da bi i geografska širina mogla imati utjecaj na natalitet. Prošla istraživanja su pokazala da je broj rađanja dječaka veći u južnim predjelima Evrope.

Međutim, teško je samo na osnovu toga pratiti natalitet, jer on ovisi i o drugim faktorima kao što su kulturološki, društveni ili ekonomski, objavio je BBC.

Naučnica Navara je istraživanje provela analizirajući stopu nataliteta posljednjih deset godina u 202. države uzimajući u obzir socio-ekonomski faktor datog društva.

Prema prihvaćenom svjetskom prosjeku novorođenčadi, na stotinu djevojčica rađa se 106 dječaka, što znači da 51,5 procenat novorođenčadi čine dječaci.

"Jedina zemlja na svijetu u kojoj se rađa više djevojčica nego dječaka je Srednjoafrička Republika", kazala je Navara u izjavi za BBC.

Sličnu studiju je proveo i Bill James, znanstvenik sa Univerziteta u Londonu koji smatra da je pored evolucijskog, glavni čimbenik razlike u stopi rađanja djevojčica i dječaka ljudski faktor.