Nakon pet mjeseci
0

Trojica astronauta sigurno vraćena na Zemlju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Trojica astronauta su jučer sigurno sletjela u kazahstansku stepu u ruskoj Soyuz kapsuli, nakon što su boravili na Međunarodnoj svemirskoj stanici pet mjeseci, potvrdili su iz ruske misije.

Amerikanac Mike Fossu, Japanac Satoshi Furukawa i Rus Sergei Volkov sigurno su se vratili na našu planetu.

"Sletjeli su", bila je jedina poruka moskovske svemirske misije, a fotografije astronauta koji su izvučeni iz kapsule svjedoče da su u dobrom stanju i dobrog zdravlja, prenosi Rawstory.com.

Soyuz kapsula je sletjela na jednu od svojih strana umjesto na dno kako je bilo planirano, ali to nije ništa neubičajeno. Slijetanje je bilo u predviđeno vrijeme i dodalo je samopouzdanje na poljuljanu sliku ruskog satelitskog programa nakon neuspjeha bespilotne letjelice koju su lansirali prije nekoliko dana.

Fotografije prikazuju radnike koji užurbano pomažu astronautima kako bi spriječili prvobitni šok od hladne temperature nakon što su pet mjeseci proveli na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prvi je izašao Volkov, zatim Fossum, a onda i Furukawa. Sve su ih iznijeli jer su dugo boravili u prostoru koji je učinio njihova tjela bestežinskim pa se sada ne bi mogli kretati bez pomoći.

Vrlo brzo su ih ljekari pregledali kako bi se uvjerili da su dobrog zdravstvenog stanja. Trojica astronauta će biti prevezeni do Kostanaya gdje će im biti priređena ceremonija dobrodošlice.