|

Tročlana posada Soyuza stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Tročlana posada Soyuza stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu
0
F
FENA
22.12.2012. u 08:56
4
komentara
0

dijeljenja
Tročlana posada Soyuza stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu Polijetanje Soyuza (Foto: Arhiv/AFP)
Ruska svemirska letjelica Soyuz s tročlanom višenacionalnom posadom koju čine Kanađanin, Amerikanac i Rus, u petak je stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).
Letjelica u kojoj Chris Hadfield iz Kanadske svemirske agencije, Tom Mashburn iz NASA-e i ruski kosmonaut Roman Romamnenko lansirana je u srijedu s kosmodrona Bajkonur u Kazahstanu, a na ISS , koji je u orbiti na 410 kilometara iznad Zemlje pristala je u 14 sati i 9 minuta po UTC-u.

Trojka će se na ISS-u pridružiti zapovjedniku stanice Kevinu Fordu i ruskim kosmonautima Olegu Novitskom i Evgeniju Tarelkinu, koji su na njoj do sada proveli dva od planiranih šest mjeseci.

Ford zapovjedništvo nad 100 milijardi vrijednom istraživačkom stanicom koju je izgradilo 15 zemalja, treba sredinom marta predati Hadfiledu koji će tako postati prvi Kanađanin na čelu svemirske ekspedicije.

Zapovjedništvo na stanici, koja je stalno nastanjena od novembra 2000. godine, obično se mijenjalo između američkog i ruskog člana posade, a belgijski astronaut Frank De Winne je 2009. prekinuo taj krug i postao prvi zapovjednik iz Evropske svemirske agencije.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...