SAD
0

Tretman matičnim ćelijama za liječenje sljepila će biti testiran na ljudima

Sarajevo-x.com
Revolucionarna tehnika koja bi mogla vratiti vid slijepim osobama i spriječiti druge da ga izgube, bit će testirana po prvi put u SAD-u, objavio je "Daily Mail".

Naučnici su dali "zeleno svjetlo" da se matične ćelije ubrizgaju u oči tinejdžera i mladih muškaraca i žena sa nasljednom formom sljepila.

Testovi na starijim ljudima sa makularnom degeneracijom povezanom sa starošću, koja je i najčešći uzrok sljepila, vjerovatno će uslijediti sljedeće godine.

Prvi testovi će biti obavljeni u SAD-u. Ukoliko se tretman pokaže uspješan kao i kod životinja, u tom slučaju će pomoć biti osigurana milionima ljudi koji imaju problema sa vidom.

Korištenje ćelija dobijenih iz embrija je izuzetno kontroverzna metoda, jer grupe za zaštitu života tvrde da je pogrešno koristiti nerođeno dijete kako bi se ostvario napredak u medicini.

Tjelesne matične ćelije se mogu pretvoriti u razne tipove ćelija i imaju potencijal da postanu alat koji će "popraviti" nedostatke u tijelu.

Vodeći naučnik dr. Robeert Lanza je svojim receptom vitamina i hemikalija pretvorio matične ćelije u "zdrave" ćelije onog tipa koji je oštećen u oku zbog različitih bolesti, koje u konačnici uzrokuju sljepilo.