Upozorenje naučnika
2

Trećina tropskih biljaka u Africi mogla bi uskoro nestati

M. N.
Primjer izuzetno ugrožene biljke u Tanzaniji
Primjer izuzetno ugrožene biljke u Tanzaniji
Trećina tropskih afričkih biljaka suočava se s potpunim nestankom. Prema navodima Francuskog nacionalnog instituta za održivi razvoj, u riziku od nestanka su vrste drveća, grmlja, bilja i drvenaste loze.

Veći dio zapadne Afrike, Etiopije i dijelovi Tanzanije i Konga su najviše pogođeni, a predviđa se da će ove regije izgubiti više od 40 posto bogatstva biljaka.

Prijetnje za biljke predstavlja, prema navodima naučnika, krčenje šume, rast stanovništva i klimatske promjene.

"Biodiverzitet pruža bezbroj beneficija ljudima i gubitak raznolikosti ugrožava našu budućnost", rekao je lider ovog Instituta dr. Thomas Couvreur.

Primjer ugrožene orhideje u Cameroonu i Gabonu
Primjer ugrožene orhideje u Cameroonu i Gabonu

Gubitak biodiverziteta će biti djelimično problematičan u tropskoj Africi, regiji nevjerovatne raznolikosti s jedne strane i s velikim društvenim i političkim izazovima i očekivanim brzim rastom stanovništva u sljedećim decenijama s druge strane.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances, a zasnovano je na revidiranoj metodi za procjenu rizika od izumiranja. Otkriveno je da 33 posto svih vrsta ima rizik od istrebljenja, dok bi druga trećina izuzetno rijetkih vrsta mogla nestati u vrlo bliskoj budućnosti.

Upozorenje o nestajanju biljaka objavila je Međunarodna unija za očuvanje prirode - IUCN.