{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tragedija u službi nauke: Šta je donijela potraga za avionom MH370?

1.3.2015. u 14:03
26
27
Tragedija u službi nauke: Šta je donijela potraga za avionom MH370?
26
Godinu dana potrage za avionom Malaysia Airlines poznatim kao "Let MH370" dao je malo onoga što bi porodice 239 nestalih putnika i članova posade smatrale utješnim.
Foto: AFP
Foto: AFP


Ipak, potraga nije neproduktivna i zahvaljujući njoj postali smo svjesni novih važnih lekcija i otkrića koji inače ne bi bili mogući.

Podmorske mape

Naučnici i istraživači pregledaju morsko dno Indijskog okeana, tačnije njegov dio koji se nalazi zapadno od obala Australije.

Prijašnje mape morskog dna prikazivale su samo procijenjene dubine. Sada, zahvaljujući sonarnim pregledima brodova, načinjene su mape do sada nepoznatih morskih bezdana i planina koje nadvisuju sve kopnene u Australiji.

Foto: AFP
Foto: AFP


Bolje predviđanje cunamija i praćenje tektonskih ploča

Australski geolog Stuart Minchin tvrdi da će se detaljnijim pregledom novonastalih mapa prepoznati područja podložna odronima prilikom zemljotresa, a koji doprinose stvaranju razornih cunamija.

S druge strane, prateći formacije na dnu okeana geolozi smatraju da mogu "pročitati" historiju tektonskih ploča te način i smijer razdvajanja Australije od ostalih kontinenata.

Poboljšana potraga i spašavanje

Poznavajući topografiju podmorskog tla, naučnici mogu predvidjeti morske struje. To znanje može znatno olakšati potragu za nestalim brodovima zbog boljeg predviđanja njihove lokacije. Također, poznavanje struja poboljšat će razumijevanje morskih životinja.

Foto: AFP
Foto: AFP


Bolje praćenje aviona

Definitivno je jasno da avionima treba bolji sistem lociranja, pa čak i za avione koji lete samo iznad kopna. Međunarodna organizacija civilne avijacije pod okriljem UN-a je predložila da avioprevoznici svakih 15 minuta obnavljaju podatke o pozicijama svojih aviona, a implementacija prijedloga očekuje se u novembru 2016. godine.

Iza 2020. godine možemo očekivati frekventnija obavještenja ukoliko avion napravi iznenadni potez kao što su elevacija ili promjena smijera te u slučajevima požara.

Foto: AFP
Foto: AFP


Bolje međunarodne potrage

Nakon što je nedavno nestao avion AirAsie, potraga je organizovana puno brže i efektivnije upravo zahvaljujući iskustvu potrage za MH 370. Let 8501 srušio se u more prilikom čega je poginulo 162 putnika i članova posade, a ostaci aviona i tijela unesrećenih pronađena su dva dana nakon nesreće.

Poboljšanja satelita

Potraga za malezijskim avionom ukazala je na mnoge mane satelitskih fotografija koje će u budućnosti biti poboljšane povećanjem kvaliteta i jačine samih kamera u orbitama.

Komercijalni sateliti nisu predodređeni da pretražuju olupine u moru, a fotografije koje su nastale skeniranjem ogromnog područja Indijskog okeana bile su izuzetno loše kvalitete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: