Pomračenje Sunca
42

Totalna solarna eklipsa 2019.: Južna Amerika u iščekivanju nebeskog fenomena

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južnoamerikanci danas će imati priliku uživati u spektakularnom nebeskom fenomenu - totalna solarna eklipsa ili pomračenje Sunca.

Posmatrači neba u dijelovima Chilea i Argentine vidjet će kako Mjesec prolazi direktno ispred Sunca, blokirajući svjetlost na samo nekoliko minuta.

Svi koji budu imali sreće da se nađu na putu ovog fenomena, moći će gledati pomračenje blizu horizonta.

Kao i uvijek, ljudi su pozvani da pažljivo vode računa o pomračenju jer gledanje u Sunce može oštetiti oči. Za posmatranje pomračenja potrebna je odgovarajuća zaštita, kao što je upotreba odobrenih solarnih stakala.

Foto: BBC
Foto: BBC

Ovogodišnje potpuno pomračenja Sunca počinje preko Pacifika. Mjesečeva velika tamna sjena ili umbra prvo će "dodirnuti" površinu okeana istočno od Novog Zelanda.

Kako javljaju strani mediji, brodovi i avioni će se uputiti iz Francuske Polinezije kako bi posmatrali solarnu eklipsu.

Prvi i jedini komad zemlje u Tihom oceanu koji leži na ovom putu je malo ostrvo Oeno. Ovaj nenaseljeni atol će biti zarobljen u tami skoro tri minute, počevši u 10:24 sati po lokalnom vremenu ili oko 19:24 sati prema našem vremenu.

Umbra će potom preći preko obale Chilea. Među onima koji će poslednji iskusiti pomračenje Sunca će biti stanovnici Chascomusa u okrugu Buenos Aires oko 21:44 sati prema našem vremenu, nedugo prije zalaska Sunca.

Podsjećamo, julska solarna eklipsa je jedna od pet solarnih eklipsi u ovoj godini. Do sada smo imali djelimičnu solarnu eklipsu 6. januara, totalnu lunarnu eklipsu 21. januara, a nakon današnjeg totalnog pomračenja Sunca, imat ćemo i djelimičnu lunarnu eklipsu 16. jula i anularnu solarnu eklipsu 26. decembra 2019. godine.