{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Toplina Zemlje – glavni energetski izvor 21. vijeka?

S
26.1.2007. u 08:54
0
0
Toplina Zemlje – glavni energetski izvor 21. vijeka?
0
Toplina Zemlje – glavni energetski izvor 21. vijeka?
Nevjerovatna količina usijane materije koja se nalazi ispod Zemljine tvrde i stjenovite kore mogla bi u bliskoj budućnosti postati jedan od glavnih alternativnih izvora energije čovječanstva. Naime, naučnici tvrde da bi cijena takve energije bila konkurentna, a njena proizvodnja bi imala minimalan utjecaj na okoliš.
Tim od 18 stručnjaka sa Univerzitet MIT, pripremio je prvu studiju u posljednjih 30 godina, koja bi trebala dati nove poglede na dugo ignoriranu ideju iskorištavanja geotermalne energije.

Geotermalne elektrane koriste toplinu Zemljine unutrašnjosti koristeći bunare duboke 2 i više kilometara. Ovi bunari se buše do nivoa usijanog kamenja, a onda se povezuju s tekućom vodom što proizvodi ogromne količine vodene pare koja na površini pokreće turbine i električne generatore.

Za razliku od konvencionalnih elektrana koje sagorjevaju ugalj, prirodni gas ili ulje, ovdje nije potrebno nikakvo gorivo. S druge strane, za razliku od solarne energije, geotermalna elektrana stvara energiju i danju i noću.

Istraživanja u polju geotermalne energije bila su veoma aktuelna tokom 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog stoljeća. Međutim, kada su cijene nafte naglo opale sredinom 80-tih godina, entuzijazam za alternativnim energetskim izvorima je nestao, a finansiranje istraživanja geotermalnih i drugih obnovljivih izvora energije je umanjeno, što je onemogućilo napredak tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: