Nauka
0

Tinejdžerka 4 mjeseca živjela bez srca

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tinejdžerka D'Zhana Simmons puštene je iz bolnice nakon što je 118 dana živjela bez mogućnosti da čuje otkucaje svog srca u grudima.

U srijedu je stidljiva 14-godišnjakinja krenula kući, nakon što je u julu primljena u bolnicu u Miamiju te potom imala dvije transplantacije srca i preživjela uz umjetnu srčanu pumpu. Četiri mjeseca između operativnih zahvata živjela je doslovno bez srca.

Srčani organ D'Zhane, objavili su doktori, bio je preslab da bi pumpao onoliko krvi koliko je potrebno njenom organizmu. Zato je s roditeljima doputovala iz svog doma u Clintonu u bolnicu u Miamiju na transplantaciju, piše AP.

Ipak, iako je dobila novo srce, ono nije funkcionisalo kako treba te je dva dana poslije i ono uklonjeno.

Zatim su doktori učinili nešto neuobičajeno. Mladoj pacijentici su ugradili dvije umjetne pumpe koje su nastavile opskrbljivati njeno tijelo potrebnom krvlju sve do naredne transplantacije.

Doktori su ovaj potez ocijenili "velikom stvari" aludirajući na to da je djevojka ostala bez pravog organa više od 100 dana. Ovakav umjetni organ uglavnom se koristi kao pomoć tek transplantiranom srcu kako bi se pomoglo pri cirkulaciji krvi.

Federalnim zakonom dozvoljeno je da se takav aparat koristi kod odraslih ljudi, ali je ovo prvi slučaj da se upotrebljava kod djece jer su slučajevi otkazivanja srca kod njih mnogo rjeđi i kompanije manje ulažu u proizvodnju umjetnih pumpi za ovu populaciju.

"U prošlosti ovakav slučaj bio bi smrtonosan", rekao je doktor Marco Ricci sa pedijatrijske hirurgije Univerziteta u Miamiju.

Hrabra djevojka, koja je imala problem i sa otkazivanjem bubrega i jetre, uspješno je operisana 29. oktobra.

"Zaista vjerujem da je ovo čudo", izjavila je njena majka Twolla Anderson čija kćerka konačno živi bez aparata.