Tako se kalio čelik
1

Tinejdžer stvorio smrtonosnu zraku

Sarajevo-x.com
"Smrtonosna zraka", koju proizvodi satelitski tanjir, može zagrijati predmet energijom 5.000 puta većom od sunčeve energije.

Eric Jacqmain (19) iz Indijane u SAD-u, obični je satelitski tanjir od fiberglasa prekrio sa 5.800 malih pločica ogledala. Kada su ispravno poredane, pločice ogledala stvaraju toplotnu tačku prečnika nekoliko centimetara, koja ima energiju 5.000 puta veću od sunčeve, tvrdi devetnaestogodišnji Jacqmain.

Nakon što je testirao svoju napravu, Jacqmain je video postavio na videoservisu "Youtube". Zraka stvara dovoljno energije da istopi čelik i u trenutku uništi bilo koji organski materijal.

"Probušio sam malu rupu na tanjiru i zalijepio dio plastične cijevi sa stražnje strane. Svjetlost prolazi kroz rupu i pada na providnu plastiku na kraju cijevi. Sve što sam trebao uraditi je da okrenem tanjir jednom i označim tačku. Dok god meta ne provodi toplinu prebrzo, zraka će u trenutku istopiti i proći kroz gotovo svaki materijal", napisao je na Youtubeu Jacqmain.

Tinejdžer je svoj izum nazvao "R5800 solarna smrtonosna zraka". Samo mali dio sunčeve energije koja dolazi do Zemlje je dovoljan da zadovolji naše potrebe za energijom. Svake minute stiže dovoljno energije koja može zadovoljiti naše potrebe cijelu godinu ukoliko bi se pravilno koristila.

Na Jacqmainovu žalost, njegov izum je uništen u požaru.

"Recimo da je počinio samoubistvo. Podesivi nosač se potpuno istopio dok je stajala u ostavi", rekao je Jacqmain. No, gubitak izuma je podstakao ovog mladića da razvije još moćniji izum, a planovi su trenutno u toku. Cilj je u isto vrijeme koristiti čak 32.000 ogledala.