{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tim stručnjaka će pokušati riješiti pitanje stvorenja iz jezera Loch Ness

24.5.2018. u 07:59
38
22
Tim stručnjaka će pokušati riješiti pitanje stvorenja iz jezera Loch Ness
38
Tim stručnjaka će pokušati riješiti pitanje stvorenja iz jezera Loch Ness
Jezero Loch Ness, Foto: Twitter
Neil Gemmell, naučnik s Novog Zelanda, idućeg mjeseca će oformiti tim međunarodnih istraživača kako bi proveli analize i razjasnili dugogodišnju legendu o postojanju čudovišta Nessie u jezeru Loch Ness i to DNK analizom uzoraka vode.
Stotinama godina su posjetioci Loch Nessa u Škotskoj tvrdili da su vidjeli čudovište za koje vjeruju da živi u dubinama ovog mračnog jezera.

Jedna od hipoteza je da je Nessie vodeni i dugovrati plesiosaur koji je nekako preživio vrijeme kada su dinosauri izumrli, iako je jezero Loch Ness nastalo mnogo kasnije.

Prema drugom vjerovanju, to čudovište je zapravo krupna jesetra ili som. S druge strane, mnogi smatraju da se kretanje čudovišta može objasniti plutajućim deblima ili jakim vjetrom.

Gemmel je istakao kako on ne vjeruje da postoji čudovište Nessie, ali da želi ljude povesti u avanturu i usput prenijeti naučne podatke. Dodao je da njegova djeca ovo smatraju najzanimljivijim poduhvatom.

Ovaj naučnik je naveo da i vodena stvorenja, kao i sva druga, ostavljaju trag ondje gdje žive, kao naprimjer, dijelove DNK od kože, perja, krljušti i urina.

Pojasnio je da će njegov tim uzeti 300 uzoraka vode iz raznih dubina i tačaka oko jezera. Planiraju koristiti tehnologiju koja je prvobitno smišljena za ljudski projekt genoma na način da će profiltrirati organsku materiju i izvući DNK.

Prema njegovim riječima, rezultati DNK analize će biti upoređeni s bazom podataka poznatih vrsta. Očekuju da će rezultate imati do kraja godine.

"Ulazim u ovo vjerujući da je malo vjerovatno da postoji čudovište, ali hoću da testiram hipoteze. Dobit ćemo vrlo dobru studiju biodiverziteta Loch Nessa", zaključio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: