Nauka
0

Testosteron ubija moždane ćelije, estrogen ih štiti

FENA
Moždane ćelije mogu stradati od viška testosterona, otkrili su američki istraživači sa univerziteta Yale.

To otkriće moglo bi predstavljati odgovor na pitanje zašto zloupotreba steroida može izazvati promjene u ponašanju - agresivnost ili sklonost samoubistvu, izvještava agencija Reuters.

"Premalo testosterona nije dobro, nije dobro ni kada ga je previše, ali je prava mjera savršena", kaže voditeljica spomenute studije Barbara Ehrlich.

Testovi na moždanim ćelijama u laboratorijskim posudama pokazali su da višak testosterona izaziva njihovo samouništenje, u procesu sličnom onom koji se registruje kod fatalnih bolesti mozga kao što su Alzheimerova ili Huntingtonova.

Ovaj hormon je, inače, ključ razvoja, diferencijacije i rasta ćelija, a proizvode ga i žene i muškarci, s tim što ga "jači spol" proizvodi dvadeset puta više od "slabijega".

Testosteron se posljednjih decenija i zloupotrebljava, naročito u sportu. Brojni su slučajevi sportista koji su uzimali steroide (koji se u organizmu pretvaraju u testosteron) da bi time stekli nezasluženu prednost nad svojim protivnicima.

Istraživanje na Yaleu pokazalo je, međutim, da tako ubrzano umiru moždane ćelije, a kad se to dešava, strada i funkcija za koju su te ćelije zadužene. Otuda promjena u ponašanju kod konzumenata steroida.

U želji da ne bude pristran, tim s Yalea je proučio da li i "ženski" hormon, estrogen, ima slično djelovanje na moždane ćelije. Došlo se do neočekivanog otkrića da višak estrogena ne samo da ne uništava već djeluje zaštitno na nervne ćelije, što ga je više, moždane ćelije manje umiru.

Tim s Yalea upozorava kako bi ljudi trebalo dva puta da promisle prije konzumiranja dodatnog testosterona, bez obzira na njegovu uspješnost u izgradnji mišićne mase i obnavljanju energije nakon fizičkih napora, jer bi time mogli dugoročno nauditi svojim moždanim funkcijama.

Moždane ćelije umiru kroz proces tzv. apoptoze, koji se stalno odvija, jer je mozgu potrebno da se oslobodi nekih ćelija. Problem nastaje kad se gubi više moždanih ćelija nego što treba, a višak testosterona ima baš takav učinak.