Stiže tehnološka zamjena
0

Testiranju kozmetike na životinjama dolazi kraj

Sarajevo-x.com
Od sljedeće godine mogla bi biti dostupna tehnologija koja će omogućiti proizvođačima kozmetike da testiraju svoje proizvode na alergijske reakcije bez da i jedna životinja bude povrijeđena. Vrijeme kontroverznih testiranja različith kozmetičkih proizvoda na životinjama izgleda da će uskoro biti daleko iza nas.

Ovu tehnologiju razvila je kompanija Hurel Corporation iz SAD-a, a proizvođač kozmetike L'Oreal glavni je finansijer. Potreba da se ukine testiranje na miševima i zamorcima, kako bi se predvidjele reakcije kozmetike na koži, u skladu je i sa zakonima Evropske Unije, piše magazin Stuff.

Koristit će se laboratorijski uzgojene ljudske ćelije koje će da stimulišu alergijske reakcije tijela na nepoznate hemikalije. Standardna procedura testiranja na životinjama podrazumijeva nanošenje hemikalija na uši miševa, koji su prije toga bili ubijeni i secirani.

Proizvod od Hurel Corpa je stakleni čip koji se sastoji od ljudskih ćelija i hemikalija koje stimulišu imunitet ljudskog organizma. Kad se strano tijelo spusti na čip, ćelije i hemikalije će svojojm interakcijom pokazati kakva će biti alergijska reakcija tijela na testiranu kozmetiku.

Preliminarni eksperimenti su obećavajući ali još se razvija ova tehnologija. Prototip ovog čipa mogao bi biti dostupan od druge polovine sljedeće godine. Ne samo da će se moći koristiti za kozmetiku, veći i za proizvode za čišćenje kuće i pesticide.

Jedna od najjačih kompanija za proizvodnju preparativne i dekorativne kozmetike, L'Oreal takmiči se s ostalim proizvođačima da što prije usvoji alternativna testiranja krema protiv bora i ruževa za usne.

Prema zakonima Evropske unije, svi proizvođači bi trebali do 2013. godine da prestanu vršiti okrutne eksperimente na životinjama.