Nauka
13

Testiranje kvantne mehanike: Kina lansira prvi satelit koji će ispitati fenomen povezanosti čestica

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Kina se sprema u julu lansirati prvi svjetski kvantni komunikacijski satelit težak blizu 500 kilograma u sklopu misije QUESS (Quantum Experiments at Space Scale ili Kvantni eksperimenti u svemiru).

Riječ je o satelitu koji će u visine biti poslan uz pomoć rakete Long March 2D, a lansiranje će biti obavljeno iz Centra Jiuquan Satellite u pustinji Gobi.

Satelit će pokušati testirati neobični fenomen kvantne povezanosti u kojem dvije čestice djeluju kao međuzavisni par čak i kada su među njima enormne udaljenosti. Svojstvo jedne čestice je ogledalo druge i zajedno čine jedan sistem.

To znači da mjerenjem osobina jedne čestice kao što je elektron automatski znamo osobine njegovog "partnera" koji može da se nalazi na drugoj strani svemira. Ovaj fenomen predstavlja problem jer implicira da čestice "komuniciraju" među sobom iako ne postoji fizička mogućnost njihove interakcije, pogotovo ne pri velikim udaljenostima.

Prema tome, satelit bi mogao sadržati jednu česticu dok bi se na površini Zemlje nalazio njen "partner". Na ovaj način kvantna povezanost bi se dodatno testirala zahvaljujući udaljenosti satelita koji će orbitirati na visini od 600 kilometara sinhrono sa Suncem.

Ukoliko se kvantna povezanost pokaže tačnom, implikacije po buduću tehnologiju su enormne, a stručnjaci već vide potencijal u komunikaciji i enkripciji. U ovom projektu pored kineskih naučnika iz Šangaja učestvuju i stručnjaci sa Univerziteta u Beču.