Regrutirane mušice i gusjenice
0

Testiranja na miševima postat će prošlost

Sarajevo-x.com
Noćni leptirovi, gusjenice i voćne mušice uskoro bi mogli zamijeniti milione miševa, koji se svakodnevno koriste za razna testiranja u naučne svrhe.

Biolozi su otkrili da ključne ćelije kod sisara i insekata reaguju na isti način kad su napadnute infekcijama, te da imaju sličnu hemijsku reakciju kad se brane od njih.

Ovo otkriće moglo bi značiti da 80 posto miševa na kojima se vrše testiranja više neće biti potrebno naučnicima, kao i da će se na tome dosta uštedjeti, piše Reuters.

"Rutinska je praksa da se za početna testiranja novih lijekova koriste larve insekata, a zatim se na miševima radi test koji će potvrditi djelovanje", objašnjava Kevin Kavanagh, biolog s Nacionalnog univerziteta u Irskoj, koji je prezentirao svoje istraživanje u Edinburghu.

"Ova metoda testiranja je brža, jer rezultate je moguće dobiti nakon 48 sati, a ne nakon četiri do šest sedmica, koliko je potrebno za rezultate testova na miševima. Naravno, i mnogo su jeftiniji", dodaje Kavanagh.

Osamdeset i pet posto svih sisara korištenih za testiranja otpadalo je na glodare, uglavnom na miševe. Na njima su se dosad vršili eksperimenti iz razloga što su mali i relativno ih je lako proučavati u laboratorijama, ali briga o njima je mnogo skuplja nego briga o gusjenicama i mušicama.