Pronađene pored obala Italije
28

Testirane tablete stare više od 2.000 godina

Klix.ba
Naučnici su testirali lijekove stare više od 2.000 godina. Šest tableta je pronađeno u kutiji na drevnoj olupini rimskog broda pronađenog pored obala Italije.

Uzorci materijala su pokazali da je ovaj lijek sadržavao biljne i životinjske masti, borovu smolu i cink. Naučnici vjeruju da se lijek najvjerovatnije koristio za liječenje očnih infekcija.

"Ako uzmemo u obzir da se nalazio pod vodom toliko dugo, iznenađena sam da smo pronašli toliko različitih sastojaka i da su tako dobro očuvani", kazala je Maria Perla Colombini, profesorica hemije sa Univerziteta u Pisi.

Olupina broda na kojoj su pronađeni lijekovi potječe iz vremena 140 do 130 godina prije nove ere. Vjeruje se da je u pitanju trgovački brod koji je plovio od Grčke ka Italiji. Olupina je pronađena 1974. godine pored obala Toskane, ali su lijekovi tek sada detaljno ispitani.

Masena spektometrija je pokazala da se u lijekovima nalaze razni sastojci. Tim je pronašao borovu smolu koja ima antibakterijska svojstva. Otkrivene su i biljne i životinjske masti. Među njima je i maslinovo ulje, koje se od davnina koristilo u parfemima i lijekovima. Pronađen je i škrob te jedinjenja cinka.

Drevni lijekovi se pronalaze veoma rijetko, a posebno u tako dobrom stanju kao što su ovi. Većina shvatanja svijeta rane medicine dolazi iz raznih zapisa iz tog vremena.