Pasivni pušači
16

Test krvi otkriva izloženost djeteta duhanskom dimu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kod više od polovine djece u jednom istraživanju je testiranjem krvi utvrđeno da su bila izložena duhanskom dimu, odnosno tzv. pasivnom pušenju, upozorili su stručnjaci s Univerziteta Kalifornije.

Analizirana je krv 496 djece, uglavnom starosti od jedne do četiri godine, a na njihovu izloženost pasivnom pušenju ukazivalo je jedinjenje kotinin koje se stvara u organizmu izloženom nikotinu, prenijela je novinska agencija Reuters.

Kotinin je utvrđen u krvi čak 55 posto analizirane djece, što znači da su bila izložena nikotinu tokom prethodna tri do četiri dana. Samo 13 posto roditelja ove djece priznalo je da ponekad zapale cigaretu u njihovom prisustvu ili je bilo svjesno da im je dijete bilo izloženo duhanskom dimu.

Da bi se kotinin pojavio u krvi, dovoljno je da dijete provede izvjesno vrijeme u prostoriji u kojoj je neko nedavno pušio ili čak da živi u zgradi u kojoj je pušenje dozvoljeno, napomenuli su stručnjaci.

Izlaganje djeteta duhanskom dimu se inače dovodi u vezu sa sindromom iznenadne smrti djece, respiratornim problemima, infekcijom uha i astmom.

Kalifornijski istraživački tim je predložio da se testiranje djece na kotinin ubuduće u Sjedinjenim Američkim Državama obavlja rutinski, kao što je to sada slučaj s testiranjem na olovo.