Doprinosi širenju znanja
7

Teleskop James Webb zabilježio rađanje zvijezda u sazvježđu Djevice

D. B.
Američka svemirska agencija NASA, Evropska svemirska agencija ESA i Kanadska svemirska agencija CSA često objavljuju fotografije koje snimi svemirski teleskop James Webb, a koje su impresivne i doprinose širenju znanja o univerzumu.

Najnovije fotografije koje je poslao Webb odnose se na spiralnu galakciju NGC 5068, koja ima svijetlu centralnu traku. Fotografija se sastoji od infracrvenih snimaka snimljenih senzorima MIRI (Mid-Infrared Instrument) i NIRCam (Near-Infrared Camera).

Senzori su zapravo snimili galaksiju u sazvježđu Djevice (Virgo) udaljenom 20 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, a to je moguće jer JWST može "vidjeti" kroz prašinu i plin koji okružuju zvijezde dok se rađaju. Instrument je posebno pogodan za fotografije koje pokazuju proces formiranja zvijezda.

Gledajući dvije pojedinačne slike koje čine kompozit otkriva različite slojeve galaksije. MIRI-jeva fotografija pokazuje strukturu galaksije i svjetleće mjehuriće plina koji predstavljaju novonastale zvijezde, dok fotografija načinjena NIRCamom fokus stavlja na zvijezde u pozadini. Kompozit prikazuje ogromnu količinu zvijezda u regiji, kao i istaknute zvijezde koje su tek "rođene".

No, ne radi se o samo jednom otkriću, jer NASA napominje da je ovo dio šireg napora da se prikupi što više fotografija formiranja zvijezda iz obližnjih galaksija. NASA je ukazala na još nekoliko fotografija nazivajući ih "draguljima" svoje kolekcije rađanje zvijezda, uključujući "Phantom Galaxy" fotografiju objavljenu prošlog ljeta.

NASA želi naučiti više o formiranju zvijezda koje podstiče mnogo polja u astronomiji, od fizike tanke plazme koja leži između zvijezda, do evolucije čitavih galaksija. U NASA-i se nadaju da će prikupljeni podaci o galaksijama kao što je NGC 5068 pomoći u pokretanju velikih naučnih napredaka, iako su oni još uvijek misterija.