Nauka
0

Tasmanijskim vragovima prijeti istrebljenje

Sarajevo-x.com
Zbog nedostatka različitosti unutar genetskog materijala, Tasmanijski vragovi u južnoj Australiji desetkovani su facijalnim karcinomom. Prema naučnicima, ukoliko životinja oboli od ovog karcinoma, smrt nastupa u samo šest mjeseci.

Facijalni karcinom koji je desetkovao populaciju Tasmanijskih vragova na jugu Australije, pojavio se zbog nedostatka genetske različitosti u ovoj skupini životinja, izvijestio je u ponedjeljak Reuters.

Naučnici kažu da takav karcinom prouzrokuje stvaranje velikih tumornih tvorevina na licu i vratu što životinjama onemogućava normalno hranjenje. Zbog toga, smrt uglavnom nastupa za šest mjeseci.

"Otkrili smo da Tasmanijski vragovi nemaju imunološke pretpostavke kako bi odgovorili na ovaj tumor. Ne postoje prirodne zapreke kako bi se ova bolest širila, ali da bismo zaštitili ovu vrstu, moramo otkloniti zaražene jedinke", izjavila je Katherine Belov sa veterinarskog univerziteta u Sidneyu.

"Nedostatak različitosti u genetskom materijalu dovest će do pojave novih i starih bolesti koje će jednostavno ubiti Tasmanijske vragove na ovom području", dodala je Belov.

Studija koju su naučnici proveli je pokazala kako su kancerogeni uzorci uzeti sa životinja genetski identični, a na tako mnogo jedinki su se proširili iz samo jedne loze - jedenjem zaraženog mesa te tokom borbi unutar grupa.

Tasmanijskim vragovima prijeti istrebljenje u narednih 10 do 20 godina, ukoliko naučnici ne uspiju nešto učiniti.