{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajna zagrljaja starog 3.500 godina

30.12.2013. u 16:13
29
10
Tajna zagrljaja starog 3.500 godina
29
Tajna zagrljaja starog 3.500 godina
Ruski naučnici pokušavaju razotkriti tajnu 3.500 godina starih grobnica iz bronzanog doba, u kojima su parovi sahranjeni zajedno u, naizgled, ljubavnom zagrljaju.
Grobnice su otkrivene u sibirskom selu Staryi Tartas, gdje su stručnjaci ispitali 600 grobnica. Desetine njih sadrže kosti parova, okrenutih jedno naspram drugog, sa spojenim rukama.

Arheolozi se bore da pronađu objašnjenja, a vjeruju da bi DNA testovi mogli donijeti neke odgovore na ovaj nesvakidašnji način ukopavanja, piše The Siberian Times.

Jedna od teorija je da groblje Andronovo prikazuje začetak nuklearne porodice, a druga da je prvo preminuo muškarac, nakon čega je žena ubijena i pokopana s njim.

Neki tvrde i da su parovi namjerno ukopani tako da to nalikuje na seksualni čin, a da je mlada žena žrtvovana kako bi igrala ovu ulogu u grobu. U drugim grobovima pronađene su odrasle osobe ukopane sa djecom.

Profesor Vyacheslav Molodin, direktor istraživanja na Institutu za arheologiju i etnografiju, tvrdi da naučnici još uvijek mogu samo fantazirati o razlogu ovakvog sahranjivanja.

Molodin navodi da je način zajedničkog sahranjivanja djece i odraslih prirodniji i razumljiviji nego onaj u slučaju parova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: