{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetla BiH iz svemira: Sarajevo, Mostar i Banja Luka kroz objektiv ISS-a

13.4.2015. u 11:52
347
96
Svjetla BiH iz svemira: Sarajevo, Mostar i Banja Luka kroz objektiv ISS-a
347
 
Našu zemlju rijetko kada imamo priliku vidjeti sa visine od 400 kilometara, a astronauti Međunarodne svemirske agencije krajem marta učinili su upravo to.
Međunarodna svemirska stanica (ISS) se oko naše planete kreće nevjerovatnom brzinom od 7,6 kilometara u sekundi i dnevno napravi čak 15 orbita.

Krajem marta ISS je napravio veći broj preleta iznad Evrope, a zahvaljujući lijepom vremenu njene kamere su snimile svjetla zapadnog Balkana, a time i svjetla gradova Bosne i Hercegovine.

26. marta ISS se našao iznad južnog dijela Jadranskog mora pri čemu je snimio nesvakidašnje prizore Sarajeva, Banja Luke, Mostara i drugih bh. gradova.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se 43. posada po redu koju čini šest astronauta. ISS je do sada obavio više od 90.000 orbita.

Za vrijeme svoje misije na oko 400 kilometara iznad tla ISS je bio prazan ukupno 713 dana, a 140 milijardi eura vrijedna stanica najvjerovatnije će funkcionisati i iza 2020. godine, a najdalje do 2024. kada se očekuje njeno gašenje.

Do tada će astronauti na ISS-u sprovoditi eksperimente iz biologije, fizike, meteorologije, astronomije i drugih naučnih oblasti.

BiH i Balkan mogu se vidjeti na dvije minute i 20 sekundi od početka prvog videa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: