{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Svitak s Mrtvog mora dostupan online

S
27.9.2011. u 10:22
0
15
Svitak s Mrtvog mora dostupan online
0
Svitak s Mrtvog mora dostupan online
Svitak sa Mrtvog mora (najstarija poznata kopija jevrejske Biblije), koji toliko star i osjetljiv da svjetlost direktno ne smije biti usmjerena prema njemu, od sada je dostupan za pretraživanje i online na internetu.
Svitak je objavljen danas u okviru projekta Izraelskog muzeja i Googlea.

"Misija Googlea prikupila je i učinila dostupnim i korisnim svjetske informacije", rekao je Yossi Matias, direktor Googleovog centra "R&D" u Izraelu.

Ljudi koji su pisali svitke sakrili su ih u pećinama duž obale Mrtvog mora, vjerovatno u doba kada su Rimljani uništili hram u Jerusalemu, oko 70. godine, te se obično pripisuju izolovanoj jevrejskoj sekti - esenskoj sekti - koja se naselila u Kumranu u pustinji. Rukopise su otkrili beduini između 1947. i 1956. godine.

Dijelovi svitaka izloženi su u Izraelskom muzeju i rotiraju se svaka tri do četiri mjeseca kako bi minimalno bili izloženi svjetlosti.

Rukopisi su jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta, a stari su više od dvije hiljade godina. Uvid u njih imao je mali broj naučnika, a dijelove svitaka nevidljive okom dešifrovali su pomoću najsavremenijih tehnika.

Njihovo digitalno fotografisanje trajalo je dvije godine.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: