Nauka
0

Sviranje muzičkih instrumenata razvija dječiji mozak

Sarajevo-x.com
Istraživanje koje je provedeno u Americi pokazalo je da muzičko znanje i vještine počivaju na napornim vježbama, te da urođeni talenat nije uopće dovoljan za postizanje dobrih rezultata. Uz to djeca koja sviraju neki instrument imaju razvijeniji mozak od djece koja to ne čine.

Skeniranjem mozga kod djece prije i poslije muzičkog treninga naučnici su došli do podataka da je trening taj koji pomaže da se dođe do dobrih rezultata.

Ranija istraživanja su pokazala da postoje razlike u mozgu kod djece koja se bave muzikom, od djece koja se ne sviraju nikakve muzičke instrumente. Ali, posljednji rezultati govore o tome data razlika nije urođena već se razvija muzičkim treninzima.

"Ovo je prvi dokaz o tome da je mozak razvijeniji kod djece koja uče svirati neki muzički instrument od djece koja to ne čine", kazao je Gottfried Schlaug sa Univerziteta u Harvardu.

Njegov tim je radio istraživanje na šestogodišnjacima koji nisu muzički obrazovani. Jedna grupa je tokom petnaest mjeseci vježbala sviranje klavira, dok druga grupa to nije činila. Po završetku studije magnetnom rezonancom se došlo do podataka da je sluh i vještina rasla samo u onoj grupi djece koja su vježbala.