Studija
0

Svijet postaje sve sretniji

Sarajevo-x.com
Danska je najsretnija zemlja, Zimbabve najsumornija. Sjedinjene Države nalaze se na 16. mjestu liste najsretnijih na svijetu.

Uprkos napetostima u zadnje vrijeme, evidentirano je da svijet postaje sretnije mjesto za život, stav je naučnika koji su ispitivali ovaj fenomen.

Zadovoljstvo koje vlada u zemljama zavisi prvenstveno od njihovog ekonomskog napretka, demokratizacije, društvene tolerancije i drugih faktora.

"Došli smo do iznenađujućeg otkrića," kaže Ronald Inglehart sa michigenskog univerziteta. "Vjerujovalo se da je skoro nemoguće povećati nivo sreće na cijeloj Zemlji."

Prema zaključcima do kojih su došli, Danska se smatra najsretnijom nacijom, dok je Zimbabve trenutno u najgoroj poziciji. Dugogodišnji lider ove zemlje proglasio je svoju šestu pobjedu nakon sumnjivih izbora praćenih nasiljem i teroriziranjem.

Studija je uključivala 52 zemlje i oko 350.000 stanovnika, a praćeno je zadnjih 17 godina. Rezultati će biti objavljeni u toku ovog mjeseca u žurnalu 'Perspectives on Psychological Science'. Svih ovih godina istraživači su pitali ista dva pitanja: "Kad sve saberete, možete li reći da ste veoma sretni, uglavnom sretni, ne baš sretni ili nikako sretni?" i "Kad sve uzmete u obzir, kako ste zadovoljni sa svojim životom ovih dana?"

Ranije se smatralo da nije moguće da se situacija u zemljama s vremenom značajno promijeni, odnosno da su one zemlje koje se suočavaju sa određenim problemima po pravilu nesretne. Ipak, ova nova studija je dokazala da sa poboljšanjem životnih uslova značajno mijenja nivo zadovoljstva stanovnika, naprimjer u Indiji i Kini.

Stanovnici bogatijih zemalja su u pravilu sretniji nego oni u siromašnim.

"Najsretnija su ona društva koja pružaju pojedincima da sami biraju kako će živjeti svoje živote," kobjašnjava Inglehart, a prenosi Live Science.