{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svijet na pragu nove svemirske odiseje

F
19.7.2009. u 19:12
0
23
Svijet na pragu nove svemirske odiseje
0
Svijet na pragu nove svemirske odiseje
Glavna tema u današnjem Independentu je "nova svemirska odiseja". Svijet je na pragu novog istraživanja sunčevog sistema, piše ovaj list, i ovog puta, ima podršku stručnjaka za zaštitu prirodne sredine.
Idućeg mjeseca, grupa stručnjaka razgovarat će s američkim predsjednikom Obamom o tome da li SAD treba da otpočnu novi ambiciozni svemirski program za 21. stoljeće, u okviru kojeg bi se Amerikanci vratili na Mjesec, ali i nastavili dalje, ka Marsu i obližnjim asteroidima.

Prvo pitanje koje se neminovno nameće jeste - da li je ovakav poduhvat opravdan, s obzirom na probleme s kojima je suočena Zemlja?

Neki istaknuti stručnjaci i aktivisti za očuvanje prirodne sredine kažu, međutim, da je čovječanstvo, upravo zahvaljujući istraživanju svemira, steklo predstavu o ljepoti i važnosti očuvanja Zemlje. Prve slike Zemlje, koje su nam sad tako poznate, dobili smo tek zahvaljujući putovanju van njene atmosfere.

Također, što više znamo o, naprimjer, Marsu, bolje ćemo razumjeti i sopstvenu planetu, kažu oni, podsjećajući i da zahvaljujući odlasku u svemir danas imamo mobilne telefone i internet, kao i da su neki medicinski dijagnostički aparati usavršeni uz pomoć svemirskih istraživanja.

Neki ipak upozoravaju da bi sve moglo da se pretvori u novu svemirsku trku među vodećim zemljama, u čemu bi sad prednjačila Kina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: