Nauka
0

Svemirski teleskop otkriva turbulentno magnetsko polje Sunca

Sarajevo-x.com
Nove snimke Sunca snimljene pomoću teleskopa nove međunarodne svemirske letjelice Hinode pokazuju da je Sunčevo magnetsko polje mnogo turbuletnije nego što su naučnici smatrali, stoji u NASA-inom izvještaju objavljenom jučer.

Svemirska letjelica Hinode zajednički je projekt SAD-a, Evrope i Japana, a lansirana je u septembru prošle godine. Opremljena je posebnom opremom i teleskopom koji snima x-zrake koje emituje Sunčeva korona, zahvaljujući kojem naučnici mogu bolje posmatrati procese koji se dešavaju na Suncu, a koji utiču na Zemlju, astronaute, satelite i druge solarne sisteme.

[SLIKA]1[/SLIKA]Najnovije snimke prikazuju strujanja gasova iznad Sunčeve korone koje reaguju sa magnetskim poljem zvijezde. Kao rezultat tog procesa oslobađa se velika količina energije i može doći do moćnih solarnih oluja i izbacivanja koronalne mase, što na kraju utiče i na Zemlju.

Naučnici se nadaju da će im ovaj teleskop omogućiti da bolje razumiju ponašanje magnetskog polja Sunca, jer su dosadašnja znanja o sunčevim procesima već zastarjela, i napraviti vremensku prognozu u svemiru i možda i predvidjeti procese koji mogu onesposobiti satelite, uzdrmati električne mreže na Zamlji i uzrokovati spektakularne aurore koje se javljaju Zemljinim polovima.