Prelijepi prizori
78

Svemirski teleskop James Webb zabilježio rađanje zvijezde

D. B.
Svemirski teleskop američke svemirske agencije NASA-e, James Webb, zabilježio je spektakularan prizor, a to je rađanje zvijezde.

Riječ je o mladoj zvijezdi HH212 udaljenoj oko 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje, koja se nalazi u sazvježđu Orion. BBC piše da je zvijezda stara samo 50.000 godina te da bi njena fotografija mogla ponuditi uvid u formiranje zvijezda.

Sama zvijezda nije vidljiva na fotografiji jer je okružuje gusti oblak prašine i gasova, no vide se roze - crveni mlazovi koje zvijezda ispušta sa svojih polova. Ovi mlazovi su načinjeni od molekularnog vodika, dva atoma vodika spojena zajedno, od čega potiče i oznaka HH u imenu zvijezde. Mlazovi sijaju jer ih udarni talasi zagrijavaju dok se sudaraju s okolnim materijalom.

Fotografija je snimljena uglavnom na infracrvenoj talasnoj dužini od 2,12 mikrona, što čini drugi dio imena zvijezde. Ova talasna dužina omogućava teleskopu da "proviri" kroz prašinu i jasnije vidi mlazove. James Webb je najmoćniji svemirski teleskop koji je ikada napravljen te može snimiti fotografije koje su deset puta oštrije od onih koje snima svemirski teleskop Hubble.

Mlazovi su ključna karakteristika formiranja zvijezda jer joj pomažu da reguliše svoj rast. Kako se zvijezda skuplja pod gravitacijom, okreće se sve brže i brže. Ako se okreće prebrzo, ona će se raspasti, a kako bi se to spriječilo, ona mora eliminisati nešto od svog ugaonog momentuma ili rotacijske energije. Jedan od načina da se to učini je lansiranje mlazova s polova duž magnetnih polja uvijenih diskom gasa i prašine koji se okreće.

Zvijezda HH212 se nalazi blizu tri svijetle zvijezde koje formiraju "pojas" Oriona. Ona izgleda onako kako je izgledalo naše Sunce kada je "rođeno" prije oko 4,6 milijardi godina. Proučavanjem ove zvijezde astronomi mogu naučiti više o porijeklu našeg Sunca i Sunčevog sistema.

HH212 je posmatran 30 godina, a naučnici su uočili kako se njeni mlazovi vremenom mijenjaju. Kombinovanjem fotografija u "film" oni mogu izmjeriti brzinu mlazova, koja je veća od 100 kilometara u sekundi. James Webb će nastaviti pratiti zvijezdu HH212 i druge regije u kojim se formiraju zvijezde kako bi otkrio tajne kosmičkog rođenja.