Nauka
0

Svemirski mikroorganizmi napadaju

Sarajevo-x.com
Međunarodna svemirska stanica (ISS)
Međunarodna svemirska stanica (ISS)
Zamislite ovo. Godina je 2050, a vi ste astronaut koji je krenuo u trogodišnju misiju na Mars. Na pola puta sve vam nestaje struje. U potrazi za kvarom, otvorite ploču da osiguračima, a tamo vas dočeka smeđa tekućina, veličine grejpfruta, kako lebdi u bestežinskom stanju. Zvuči kao horor film? No ovo se zaista desilo i to na svemirskoj stanici Mir 1998. godine.

"Masa je bila veličine košarkaške lopte", sjeća se Mark Ott, naučnik NASA-inog svemirskog centra u Hustonu.

Ovaj misteriozni "blob", samo je jedan od mnogih koje su astronauti otkrili. Krili su se iza zaštitnih ploča u Mirovom "Kvant-2" modulu. Ni jedan nije bio čist kao voda. Dva su bila smećkasta, a jedan snježno bijel.

Svemirsku stanicu su napale mutiranje gljivice.

"Sve je bilo čisto kao i onog dana kada je svemirska stanica lansirana, 1986. godine", kaže Ott. Šta više, kosmonauti na Miru su se striktno pridržavali rasporeda čišćenja stanice, kako bi se izbjegao rast bakterija i plijesni. To je bilo ključno kako zdravlje kosmonauta ne bi bilo ugroženo.

Ipak, gdje idu ljudi, mikroorganizmi ih prate. Uvijek će se udomaćiti, ako su uslovi povoljni. Špricama su uzeti uzorci iz tih čudnih masa i vraćeni na zemlju zbog analize. U njima je nađeno nekoliko vrsta bakterija i gljivica, nekoliko protozoaa, grinja i gram negativnih bakterija.

Naučnici su kasnije utvrdili da se voda, koja se kondenzovala od vlažnosti zraka, mikrogravitacijom uvezala u kapljice. Zbog jednakog protoka zraka, vlaga se nakupljala iza ploča odakle joj je bilo teško ispariti.

Iza tih ploča temperatura ugodnih 28°C, što je optimalno za razvoj raznih vrsta mikrobakterija.

Na Miru su se kolonije organizama mogle naći i na: gumenim rubnicima prozora, svemirskim odijelima, kablovima, izolacijama bakrenih žica te na komunikacijskim uređajima.

Pored toga što su prijetnja za ljudsko zdravlje, ovi organizmi mogu napasti i oštetiti dijelove same letjelice.

"Mikroorganizmi mogu oštetiti karbonski čelik, pa čak i nehrđajući čelik, tvrdi Andrew Steele, viši član naučnog odbora na Carnegie institutu u Washingtonu.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), trenutno se testira uređaj za rano otkrivanje ovakvih mikroorganizama. "LOCAD-PTS" može detektovati jednu veliku kategoriju bakterija -gram-negativnih, koje čine polovinu čitavog bakterijskog svijeta.

Pošto će kosmonauti rezultate dobivati brzo, isto tako će moći reagovati te koristiti adekvatna sredstva za čišćenje kako se bakterije ne bi nakupljale, a njihova letjelica ne bi "razboljela".

Jednom, kada astronauti slete na Mars, uređaj će moći koristiti kako bi otkrili izvanzemaljske mikro oblike života. Čime će očistiti eventualnu kontaminacuju tim bakterijama. Ko zna. Možda će pravi horor film tek tada da počne.

Vezani članci