{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svemirske snimke mjere brzinu topljenja glečera

S
23.9.2009. u 19:45
0
4
Svemirske snimke mjere brzinu topljenja glečera
0
Svemirske snimke mjere brzinu topljenja glečera
Ove fotografije glečera pomažu naučnicima da utvrde kolikom brzinom se naša planeta zagrijava. Naime, nepregledna ledena polja smatraju se najpouzdanijim indikatorima promjene klime i najbolje se mogu proučavati - iz svemira.
Ove forme nastaju tako što se snijeg stotinama godina akumulira na jednom području. Vremenom, površina postane tanka i teška, te se na taj način formira čvrsti glečerski led. Kada se formira dovoljno leda, on počinje da se spušta u dolinu ili da se širi ravnicom.

Naučnica NASA-e Dorothy Hall kaže: "Glečeri su dobri pokazatelji klime, jer jednako reaguju na regionalnu promjenu temperature kao i snijeg."

Ona i tim stručnjaka iz cijelog svijeta pomoću satelita nadgledaju promjene glečera u Evropi, na Islandu i Aljasci. Ipak, pomoću satelitskih snimaka naučnici ne mogu vidjeti da li glečer postaje tanji u centru, jer satelitski senzori ne mogu prodrijeti ispod površine leda, piše Daily Mail."Istraživači generalno vjeruju da je trend zagrijavanja rezultat prirodnih, cikličnih promjena klime Zemlje, ali da je tome svakako doprinijela i ljudska ruka, odnosno velika potrošnja fosilnih goriva", kaže ekspertica zaposlena u NASA-inom opservatoriju.

Posljednji put je zabilježeno zagrijavanje Zemlje prije 120.000 godina. Grenland se otopio i postao dio okeana, a nivo mora je bio viši za šest metara od današnjeg.

Ukoliko bi se ovo danas dogodilo, Holandija i Bangladeš bili bi u potpunosti prekriveni vodom.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: