|

Svemirska sonda "Akatsuki" ulazi u orbitu!

Svemirska sonda "Akatsuki" ulazi u orbitu!
0
S
SRNA
7.12.2010. u 17:06
1
komentara
0

dijeljenja
Svemirska sonda "Akatsuki" ulazi u orbitu! Foto: AP
Japanska svemirska sonda "Akatsuki" (Zora) stigla je do Venere i priprema se da uđe u orbitu gdje će početi dvogodišnju misiju, koja će označiti veliki trenutak za japansko istraživanje svemira, ali i dati nove podatke o tajanstvenom susjedu Zemlje.
"Akatsuki" je prva japanska sonda koja je ušla u orbitu druge planete. Naučnici kažu da će uskoro znati da li je sonda uspješno počela da se kreće orbitom oko Venere.

Danas su nakratko izgubili kontakt sa sondom, ali to je riješeno.

Japan je već dugo jedna od vodećih zemalja u istraživanju svemira, iako se nikad nije fokusirao na slanje kosmonauta izvan planete, nego se koncentriše na manje projekte.

U zadnjih nekoliko godina prestigla ih je Kina, koja je već dvaput poslala kosmonaute u svemir od 2003. godine.

Sonda "Akatsuki", lansirana 20. maja, trebalo bi da prati vulkansku aktivnost na Veneri i šalje podatke o njenim oblacima i klimi. Opremljena je infracrvenim kamerama i drugim instrumentima.

Projekt je vrijedan oko 300 miliona dolara.

Japanska svemirska agencija "Jaxa" navela je da će praćenje Venere iz orbite trajati dvije godine. Uspjeh ove misije značio bi mnogo, jer Japanci ranije nisu uspjeli da uspostave orbitu sa sondama oko Marsa, iako je sonda Hayabusa ove godine uspješno prvi put u istoriji donijela materiju sa asteroida.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...