Nauka
0

Svemir će nam nestati iz vidnog polja?!

Sarajevo-x.com
Možda zvuči ludo, ali kako se svemir širi brže i brže, jednom ćemo doći do tačke, da kada pogledamo kroz teleskop, svemir će izgledati manji nego danas, tvrde fizičari, a prenosi Discovery.

To će se desiti jer će se nama bliske galaksije, za par stotina milijardi godina, a možda i više, toliko udaljiti od nas, da će zauvijek biti izgubljene u svemiru.

Kao rezultat svega, ni jedan kosmolog tog dalekog budućeg vremena koji bude pokušavao da dokuči nastanak svemira, neće imati pojma o Velikom prasku, kao ni o beskrajnim skupinama galaksija koje danas gledamo kroz teleskop. Neće ostati ni pozadinska mikrovalna zračenja, suptilan znak Velikog praska.

"Sve planete i galaksije i dalje će postojati, ali će prostor između njih biti veliki, jer će se svemir širiti brzinom svjetlosti. Tako da svjetla sa drugih galaksija nikada neće stići do nas.", tvrdi kosmolog Lawrence Krauss.

Ovo je moguće bez obzira na univerzalnu najveću brzinu - brzinu svjetlosti, tvrdi Krauss, jer zapravo galatička sazvježđa se neće micati. Širit će se prostor između njih u svim smjerovima, brzinom većom nego što je svjetlo može sustići.

Godine 3.000.000.000.000. sve što će astronomi moći promatrati su: Mliječna staza i Andromeda.