Podsjetnik
0

Sutra je smak svijeta

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najskuplji naučni eksperiment u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, koji mnogi kritičari nazivaju mogućim početkom smaka svijeta, počinje sutra.

Duboko pod zemljom bit će pušten u pogon ogromni LHC aparat za ubrzavanje hadronskih čestica, a ovim eksperimentom se žele otkriti tajne svemira.

U 27 kilometara dugom tunelu na granici između Francuske i Švicarske naučnici će pokušati vještački stvoriti uslove koji su postojali neposredno prije Velikog praska, odnosno stvaranja svemira.

U tu svrhu koristit će se mreža od 60.000 kompjutera koji će analizirati sve što se događa dok se u ubrzivaču sudaraju protoni. Projekat je koštao 10 milijardi dolara, ali će podataka biti tako mnogo da će im pomoći brojni naučni centri širom planete kojima će slati podatke.

Ono što predstavlja problem je nastanak minijaturnih crnih rupa zbog kojih je stanovništvo u panici da bi mogle prerasti u veće, koje će u sljedeće četiri godine apsorbirati svu okolnu materiju, odnosno progutati cijelu planetu.

U izvještaju naučnika CERN-a ipak je istaknuto da razloga za brigu nema jer će udari protona biti toliko mali da neće imati moć da naškode čovječanstvu.

Upućena je i tužba Evropskom sudu za ljudska prava pod optužbom da ovaj eksperiment krši osnovna prava na život ljudi. Sud je ovu tužbu odbio.

I dalje postoji bojazan od stvaranja nepoznatih jedinjenja koje bi, hipotetički, uništile Zemlju kao po scenariju o Sudnjem danu. Kritičari upozoravaju da nije dovoljno izračunat rizik koji prati eksperiment i podsjećaju na to da je bio prolongiran nekoliko puta, a prvi put nakon eksplozije jednog od 9.300 magneta, nakon čega je cijela jedinica bila evakuirana.