Šume u Amazoniji
0

Suša sprečava upijanje ugljendioksida

FENA
Dugotrajne suše mogu usporiti rast tropskih šuma Amazonije i smanjiti njihovu sposobnost upijanja ugljendioksida koji važi za najvećeg vinovnika globalnog zagrijevanja i samim tim dodatno ubrzati klimatske promjene, navodi se u istraživanju britanskih naučnika koji u novom broju objavljuje časopis "Science".

"Suše u tropskim predjelima u ovom vijeku mogu da budu još izraženije i češće zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelatnostima. Osim direktnog štetnog uticaja po stanovništvo regiona i na bioraznovrsnost, ove pojave mogu u velikoj mjeri da naruše bilans ugljendioksida i još više ubrzaju proces klimatskih promjena", ukazano je u istraživanju.

Djevičanske šume Amazonije imaju veliku ulogu u globalnom atmosferskom ciklusu. Prema podacima autora istraživanja, Olivera Filipsa sa Univerziteta Linds i njegovih saradnika, ove šume zadržavaju 120 milijardi tona ugljenika (iz ugljendioksida) i svake godine u procesu fotosinteze iz atmosfere upijaju i emituju oko 18 milijardi tona ugljenika, što je skoro dvostruko više od ukupnog obima tehnogene emisije.

Ove šume samim tim mogu u velikoj mjeri da utiču na koncentraciju ugljendioksida u atmosferi, ali su naučnicima bili neophodni dodatni podaci kako bi provjerili tu činjenicu.

Filips i njegov tim su opisali efekt jakih suša koje su zahvatile veći dio doline Amazona 2005. godine.

Analizom promjene biomase drveća naučnici su utvrdili da je brzina njihovog rasta značajno usporena u vrijeme suša. Nedostatak padavina sem toga utiče na nestanak drveća, prvenstveno onog brzorastućeg s niskom gustinom drvenjače, što u velikoj mjeri smanjuje sposobnost šume da se reprodukuje u slučaju nove suše.