Nauka
0

Sunčevo zračenje jače nego što se mislilo

NINA
Novo istraživanje pokazuje da su osobe na otvorenom izložene znatno većoj razini ultraljubičastih zraka nego što se dosada vjerovalo, zaključili su naučnici sa Instituta "Geo Risk" iz Münchena.

Kako je prenijela britanska televizija BBC News, eksperti su razvili novu metodu mjerenja izloženosti ultraljubičastim zrakama, koje se temelji na očitavanju zračenja sa 27 površina različitih nagiba. Dosadašnja mjerenja takozvanog solarnog indeksa koja je razvila Svjetska zdravstvena organizacija su se za utvrđivanje ultraljubičastog zračenja koristila samo horizontalnim površinama.

Rezultati novog istraživanja temelje se na trogodišnjim očitavanjima sunčevog zračenja provođenim u intervalima od dva minuta na tri lokacije u Njemačkoj. Korištenjem trodimenzionalnog modela ljudskog tijela, istraživači su utvrdili da su neki dijelovi kože izloženi mnogostruko većem ultraljubičastom zračenju od dosadašnjih procjena. To se posebno odnosilo na trenutke kada se Sunce nalazi nisko na nebu i kad osoba izložena njegovim zracima stoji.

Znanstvenici dodaju da to znači da su posebnom riziku izloženi skijaši, zbog toga što snježne padine mogu reflektirati i do 60 posto ultraljubičastih zraka.