Lansiran prije sedmicu
2

Sunčev orbiter se "javio" NASA-i, testiranje instrumenata uspješno

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Sunčev orbiter kojeg je NASA prije sedam dana lansirala u svemir, kako bi došao do bliskog, do sada neviđenog pogleda na Sunce, poslao je podatke svog prvog mjerenja.
Kako piše Independent, sunčev orbiter je poslan na svemirsko putovanje kako bi pokušao istražiti Sunčeve polove koji su do sada naučnicima bila uglavnom nepoznata.

Jedan od instrumenata koji će im to omogućiti je magnetometar koji je poslao na Zemlju svoje prve podatke prema NASI što znači da je testiranje uspješno prošlo.

"Mi mjerimo magnetna polja koja su hiljadu puta manja nego ona koja poznajemo na Zemlji. Čak struja u utičnicama pravi veća magnetska polja nego ona koja mi moramo mjeriti. Zbog toga su naši senzori u svemiru maksimalno zaštićeni", rekao je Tim Horbury glavni istraživač.

Instrument je bilježio podatke prije, tokom i nakon lansiranja kako bi naučnici mogli razumjeti utjecaj svemirske letjelice na mjerenja u svemirskom okruženju.

Zatim će instrumenti morati biti kalibrirani (podešeni), a naučni podaci će se prikupljati od sredine maja.

Sunčevom orbiteru će trebati oko dvije godine da dosegne Sunce koje naučnici nazivaju "krstarećom fazom".

Misija, koja je realizirana zajedničkim naporima NASA-e i Europske svemirske agencije, pokrenuta je u nedjelju u 23:03 sati prema lokalnom vremenu. Ovo je prva misija koja će nam osigurati snimke Sunčevog sjevernog i južnog pola, pomoću paketa od šest instrumenata na brodu koji će bilježiti pogled svemirskog broda.

Sunčevom orbiteru će biti potrebne dvije godine da dosegne svoju visoko eliptičnu orbitu oko Sunca. Potom, uz pomoć gravitacija Zemlje i Venere, svemirski brod će biti izbačen iz ekliptičke ravnine, odnosno prostora koji je u ravnini sa Sunčevim ekvatorom, tako da će moći proučavati Sunčeve polove odozgo i odozdo.

Misija će raditi u tandemu sa solarnom sondom Parker koja trenutno ispunjava svoju sedmogodišnju misiju orbitiranja oko Sunca i upravo je završila svoj četvrti bliski pristup zvijezdi. Parker je lansiran u augustu 2018. i na kraju će prići na 6,4 miliona kilometara od Sunca, što je najkraća udaljenost koju je bilo koja svemirska letjelica ikada ostvarila.