{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sunce u rendgenskim očima posebne letjelice NuSTAR

23.12.2014. u 15:54
13
31
Sunce u rendgenskim očima posebne letjelice NuSTAR
13
Sunce u rendgenskim očima posebne letjelice NuSTAR
U okviru programa “Malih istraživačkih misija” NASA je 2012. godine lansirala posebnu letjelicu nazvanu NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array ili Nuklearni spektroskopski teleskopski niz).
Ovaj opservatorij za rendgenske zrake izuzetno visokih energija je prvenstveno namijenjen za istraživanja egzotičnih objekata, poput neutronskih zvijezda, ostataka eksplozija supernove i crnih jama.

S druge strane, ona traga i za hipotetičkom tamnom materijom koje, prema indirektnim i teorijskim razmatranjima, ima pet puta više od normalne, vidljive materije.

Tamna materija je indirektno “opažena” na osnovu njenog gravitacijskog utjecaja, no njen sastav ostaje nepoznat. NuSTAR bi mogao poslužiti u potrazi za hipotetičkim česticama tamne materije nazvanim aksioni.

“Iako NuSTAR nije za to predviđen, astronomi su okrenuli njene senzore prema Suncu”, rekao nam je Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion.

Načinjen je jedinstven portret Sunca u visoko energetskim rendgenskim zracima u kojima naša zvijezda nije nikada do sada viđena.

“Snimak” NuSTAR-a je kombiniran sa snimkom Sunca u ultraljubičastoj oblasti koji je napravila “Solar dynamic observatory” letjelica. Zelene i plave boje prikazuju oblasti izuzetno visokih energija i temperatura na Suncu (viših od 3 miliona stepeni).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: