|

Sunce emitovalo val radijacije, moguće smetnje u telekomunikacijama

Sunce emitovalo val radijacije, moguće smetnje u telekomunikacijama
0
S
SRNA
16.2.2011. u 18:19
19
komentara
0

dijeljenja
Sunce emitovalo val radijacije, moguće smetnje u telekomunikacijama Foto: BBC
Sunce emitovalo najsnažniji val radijacije zraka u posljednje četiri godine, koji bi mogao da izazove poremećaje u radu telekomunikacijskih sistema na Zemlji, saopćili su danas naučnici.
Svemirski brod Solarne dinamične opservatorije američke NASA-e registrovao je intenzivnu erupciju ultraljubičaste radijacije iz jedne sunčeve pjege, prenosi BBC.

Britanski institut za geologiju objavio je upozorenje na geomagnetnu oluju i naveo da bi u sjevernom dijelu Velike Britanije na nebu mogla da se vidi takozvana polarna svjetlost.

Erupcija radijacije u pravcu Zemlje zabilježena je jučer u 3:56 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ove nepredvidljive erupcije na Suncu mogu da poremete rad savremenih tehnologija na Zemlji, poput elektro-mreža, sistema za komunikaciju i satelita.

Polarna svjetlost, koja nastaje kada snažna radijacija naiđe na Zemljino magnetno polje, već može da se vidi južnije nego što je to uobičajeno u Britaniji, u oblasti Sjeverne Irske i drugim regionima.

Naučnici očekuju nastavak izražene solarne aktivnosti u narednim danima i kažu da se Sunce budi poslije višegodišnjeg mirovanja.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...