Nauka
0

Šume i koralji doprinose borbi protiv klimatskih promjena

FENA
Vlade mogu doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena time što će povećati ulaganja u područja prirode kao što su šume i koraljni grebeni, objavljeno je u srijedu u najnovijoj studiji evropskih naučnika.

U izvještaju organizacije Ekonomika ekosistema i bioraznolikosti navodi se da države raspolažu prirodnim bogatstvima vrijednim bilione dolara koji mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, prenio je Reuters.

"Prirodni sistemi su jedan od najznačajnijih neiskorištenih saveznika u borbi protiv najvećeg izazova naše generacije. Njihova upotreba mogla bi pomoći državama da uštede na primjeni programa za zadržavanje ugljičnog dioksida (CO2)", istaknuli su naučnici.

Studija je dio projekta koji su poručili Njemačka i Evropska komisija u cilju istraživanja ekonomike smanjenja bioraznolikosti.

Naučnici su istaknuli da je očuvanje prirode od ključne važnosti u borbi protiv klimatskih promjena i upozorili da se izumiranje vrsta ubrzava uslijed ljudske aktivnosti.

Istraživanja pokazuju da se izumiranje sada odvija 1.000 puta brže od svog prirodnog toka i da svakog sata nestanu tri vrste.

Izvršni direktor UN-ovog Programa za zaštitu životne sredine Akim Steiner izjavio je tim povodom da vlade "razmatraju mogućnost ulaganja milijarda dolara u tehnologiju zadržavanja i skladištenja CO2. Možda bi taj plan trebalo da se podvrgne analizi opravdanosti troškova da bi se vidjelo da li tehnologija ima iste mogućnosti u zadržavanju CO2 kao priroda".