{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stvoreni crvi sa vještačkom DNK

S
11.8.2011. u 20:19
0
8
Stvoreni crvi sa vještačkom DNK
0
Stvoreni crvi sa vještačkom DNK
Foto: Ilustracija
Naučnici su uspjeli da stvore prvu životinju sa vještačkom DNK primjenom tehnike koja bi biolozima mogla da omogući punu kontrolu nad molekulima živih organizama.
Stručnjaci navode da će tehnika koju je razvio tim sa Cambridgea biti od koristi čitavoj zajednici biologa.

Istraživači su uspjeli da naprave crve dužine jednog milimetra, sa samo hiljadu ćelija u svojim providnim tijelima.

Ono što ove životinje razlikuje od ostalih jeste njihov genetički kod, koji je proširen, čime su stvoreni biološki molekuli kakvi ne postoje u prirodi.

Geni i informacije iz DNK omogućavaju funkcionisanje bioloških mehanizama u organizama i razvoj njihovih proteinskih molekula.

U organizmima iz prirode postoji samo 20 aminokiselina u različitim kombinacijama, čime nastaju desetine hiljada različitih proteina neophodnih za život.

Naučnici Sebastian Grace i Jason Cin rekonstruisali su gene novih crva i dodali 21. aminokiselinu, koja ne postoji u prirodi.

Doktor Cin kaže da ova tehnika omogućava potpunu kontrolu nad dizajniranjem proteina. Naučnici su tako uspjeli da unesu dodatnu informaciju u gene crva, koje su ćelije shvatile kao nalog.

Vještački dodata informacija u genima crva manifestuje se kao fluorescentna svjetlost crvene boje pod ultraljubičastim osvjetljenjem. Crvi ne bi svijetlili u slučaju da njihove ćelije nisu primile nalog od informacija ubačenih u DNK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: