|

Studenti prava iz Sarajeva osvojili drugo mjesto pred Evropskim sudom za ljudska prava

Studenti prava iz Sarajeva osvojili drugo mjesto pred Evropskim sudom za ljudska prava
279
Klix.ba
23.5.2019. u 19:33
45
komentara
279

dijeljenja
Studenti prava iz Sarajeva osvojili drugo mjesto pred Evropskim sudom za ljudska prava Foto: UNSA
Na XIII. regionalnom takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava (Regional Moot Court Competition before European Court of Human Rights) šest studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okupljenih u klubu "Iudex" osvojili su drugo mjesto dokazavši svoje izvrsno znanje i vještine.
Takmičenje se održalo od 17. do 19. maja 2019. u Banjoj Luci, a ovo je prvi put u historiji ovog takmičenja da je ovakav rezultat pripao nekom klubu iz Bosne i Hercegovine.

Pravni fakultet predstavljali su studenti Toni Kolak, Adna Škamo, Hana Alkić, Zerina Ramović, Hamza Begić i Kerim Šahman, uz podršku studentice Amile Čeho.

Za takmičenje su ih pripremali asistenti Harun Išerić, MA iur. i Mirza Hebib, MA iur.
Nakon ranije održanog predtakmičenja "Futura" na regionalnom nivou, a u konkurenciji 12 najbolje kvalificiranih klubova iz 7 država regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Makedonija) – sarajevski tim je pokazao izvrsno poznavanje judikature Evropskog suda za ljudska prava, pravno logiciranje i argumentiranje i izvanredne retoričke
vještine.

Foto: UNSA Foto: UNSA


Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu, u polufinalu su nadmašili klubove iz Ljubljane i Novog Sada, a u finalu gdje je sudilo veliko vijeće od pet sudija, jedan meč su dobili, jedan izgubili, s tim da je minimalna razlika bodova išla u korist kluba "Dimitrije Davidović" Pravnog fakulteta iz Kragujevca.

Finale takmičenja sudile su bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava prof. dr Boštjan Župančić i prof. dr Ljiljana Mijović, dr Bosa Nenadić, bivša predsjednica Ustavnog suda Srbije, Ranko Marijan, sudija Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu primili su najviše pohvale od strane sudija i organizatora takmičenja na ostvarenom uspjehu.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...