{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci rekonstruiraju DNK Neandertalca

S
26.6.2007. u 09:55
0
0
Stručnjaci rekonstruiraju DNK Neandertalca
0
Stručnjaci rekonstruiraju DNK Neandertalca
Naučnici koji se bave proučavanjem genetičke strukture Neandertalaca tvrde da bi trebalo biti moguće rekonstruirati njihov genetički sklop uprkos značajnoj degradaciji genetičkog materijala pračovjeka koja je nastupila tokom vremena.
Ovakve tvrdnje iznio je tim arheologa iz Leipziga (Njemačka) na čelu sa istraživačem Svanteom Paabom koji svoja istraživanja provode na "Max Planck“ institutu za evolucijsku antropologiju u Leipzigu.

Postoje dugogodišnje debate u naučnim krugovima o tome da li postoji značajna veza između Neandertalca i modernog čovjeka. Neki istraživači vjeruju da je Neandertalac nakon izumiranja zamijenjen ranim modernim čovjekom, a drugi pak vjeruju da je došlo do miješanja između pračovjeka i ranog modernog čovjeka.

"Dugogodišnja istraživanja rezultirala su našim uvjerenjem da možemo rekonstruisati genetički materijal Neandertalca“, kazao je Paabo u razgovoru za AP. "Oštećene dijelove DNK zamijenit ćemo dijelovima iz genetičkog materijala drugog Neandertalca tako da očekujemo da ćemo uspjeti u ovom poduhvatu“, dodao je Paabo.

Čakajući iPhone

26.06.2007. u 10:08

Pokrenut novi Blogger.ba

26.06.2007. u 09:35
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: