Nauka
0

Stručnjaci očekuju sezonu uragana goru od prosječnih

FENA
Ovogodišnja sezona uragana vjerovatno će biti gora od prosječnih, iako ne tako ozbiljna kao ona u 2005. godini, upozorio je američki ekspert za uragane.

Rekordnih 27 oluja formiralo se prošle godine, dok ih je sedam preraslo u velike uragane, uključujući Katrinu i tri velika uragana koja su zahvatila Sjedinjene Države.

"Mislim kako će svi ustvrditi da ćemo imati sezonu goru od prosječne", izjavio je Max Mayfield, direktor Nacionalnog centra za uragane u Miamiju, javio je AP.

On je izjavio kako nova sezona uragana, koja počinje od 1. juna, vjerovatno neće postaviti nove rekorde, ali da naučnici Centra uočavaju trend snažnijih i učestalijih oluja.

"Istraživačka zajednica poručuje nam kako smo u veoma aktivnom periodu za uragane koji bi mogao potrajati narednih 10 do 20 godina. A to nije dobra vijest za ovu regiju", kazao je.

Mayfieled se pridružio predstavnicima 25 zemalja iz zapadne hemisfere na sastanku u Puerto Ricu kako bi raspravljali o spremnosti dočekivanja uragana i diobi podataka na poboljšanju prognoza.

Ta regija je zahvćena snažnim uraganima od 1995., djelimično i zbog viših temperatura površine mora, tvrde ostali učesnici na konferenciji.

Istražitelji tvrde kako nastoje bolje razumjeti intenzitet oluja, posebno nakon što je prošle godine uragan Wilma u roku od 24 sata iz tropske oluje prerastao u uragan kategorije pet.

Američki Nacionalni centar za uragane i nacionalni centri za prognozu okoliša objavit će svoju zvaničnu prognozu uragana 22. maja.

Prva tropska oluja u sezoni u 2006. godini zvaće se Alberto.