Prijetnje zdravlju
0

Strah od gubitka posla gori od otkaza

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Strah da će te izgubiti posao može trajnije oštetiti vaše zdravlje nego sami gubitak posla, rezultati su najnovije studije.

Kako je svijet pogodila ekonomska kriza, najteža od zadnje depresije, američki istraživači su odlučili da ispitaju koliko nesigurnost radnika utiče na njihovo zdravstveno stanje.

"Studija je dala jak argument da stalna bojazan od gubitka zaposlenja jako negativno utiče na zdravlje radnika. Možda zvuči čudno, ali nesigurnost više će narušiti zdravlje zaposlenog, nego sami gubitak posla ili nezaposlenost", kaže Sarah Burgard, sociologinja na Univerzitetu za socijalna istraživanja u Michigenu.

Ona je zajedno sa kolegama Jamesom Houseom i Jennie Brand, analizirala podatke od oko 1.700 ispitanih te studije koje su objavljene između 1986. i 1989., te do 1995. do 2005. godine.

Ispitivanje su pokazala i da je strah od gubitka posla jači pokazatelj lošeg zdravlja nego pušenje ili visok krvni pritisak.

Istraživači su anketirane pitali kolika je vjerovatnoća da će u narednih nekoliko godina izgubiti posao, a kakve su šanse da će zadržati sadašnju pozociju. Također, od njih je traženo da ocijene svoje cjelokupno zdravstveno stanje, te da li u svom ponašanju i psihičkom stanju vide simptome depresije.

"Stalni stres predstavlja prevelik napor za radnike, a nesigurnost je ta koja vas na kraju zaista dotuče. Bilo bi jako pohvalno i dobro kada bi poslodavci pružali bilo kakve informacije zaposlenim o tome šta bi se moglo desiti u skorijoj budućnosti", kazala je Burgard za Reuters.