{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotinu kandidata na korak od života na Marsu, obuka počinje tokom ove godine

Klix.ba
17.2.2015. u 09:34
33
60
Stotinu kandidata na korak od života na Marsu, obuka počinje tokom ove godine
33
Stotinu kandidata na korak od života na Marsu, obuka počinje tokom ove godine
Obavljen je i treći krug izbora kandidata koji ispunjavaju uvjete za odlazak na put bez povrataka i osnivanje prve ljudske kolonije na Marsu. Kandidati koji su izabrani na korak su bliže da postanu prve osobe koje će kročiti na Crvenu planetu.
"Veliko smanjenje broja kandidata je veoma važan korak ka otkrivanju pravih osoba za odlazak na Mars", rekao je osnivač i izvršni direktor Mars One misije Bas Lansdorp.

U trećoj rundi od 660 kandidata izabrano je njih 100, nakon što je obavljen online intervju sa Norbertom Kraftom, šefom medicinskog osoblja. Tokom razgovora kandidati su morali pokazati da razumiju rizik kojem će se izložiti, timski duh, te motivaciju da budu dio ekspedicije koja će njima, ali i čovječanstvu promijeniti život.

"Impresionirani smo velikim brojem jakih kandidata koji su pristupili intervjuu, zbog čega je bilo vrlo teško izabrati manji krug", rekao je dr. Kraft.

Među izabranim su i jedna Srbijanka Ljubinka Nikolić (51), Hrvat Marko (28), te Slovenac Matej Sagmeister, dok BiH i Crna Gora nemaju svojih predstavnika.

U trećem krugu odabrano je 50 muškaraca i 50 žena. Kandidati dolaze iz cijelog svijeta (39 Amerikanaca, 31 Evropljanin, 16 Azijaca, sedam Afrikanaca i sedam osoba iz zemalja Okeanije). Sljedeći zadatak kandidata bit će pravi izazov jer će se morati pokazati na terenu, gdje će se vidjeti njihovo znanje i snalažljivost. Ključno je da se pokaži kao timski igrači, jer će zadaci biti podijeljeni timovima.
"Biti jedan od najboljih individualnih kandidata ne znači da ćete biti najveći timski igrač, tako da se radujem tome što ću gledati napredak i zajednički rad kandidata u novim izazovima", rekao je Kraft.

Kandidati koji nisu izabrani imaju šansu da se ponovo prijave tokom ove godine.
Za ovu misiju prijavilo se čak 200.000 ljudi iz 140 zemalja. Podnosioci prijava su se složili da ostanu na Crvenoj planeti do kraja svog života, kao i da učestvuju u reality TV programu, naveli su iz holandske kompanije koja stoji iza ove misije - Mars One. Namjera je formirati naselja na Marsu, čemu će prethoditi brojne testne operacije. Između 24 i 40 kandidata bit će izabrani, a njihova obuka trebala bi početi tokom ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: