Umjesto 'muške pilule'
1

Stiže kontracepcijska injekcija za muškarce

Sarajevo-x.com
Nedavno testirana kontracepcijska injekcija za muškarce pokazala se mnogo boljom nego što je to kontracepcijska pilula za muškarce, tvrde naučnici.

Kontracepcijska testosteronska injekcija koja privremeno zaustavlja proizvodnju sperme pokazala se visoko efektivnom kod prevencije trudnoće.

Injekcija djeluje tako što reducira nivoe dvaju kemikalija u mozgu koje zatim ometaju proizvodnju sperme. U testiranju u kojem je učestvovalo 1000 muškaraca zabilježena je samo jedna trudnoća na svakih sto muškaraca koji su dobili injekciju, što ovu kontracepcijsku metodu izjednačava s ženskom kontracepcijskom pilulom u postotku neželjenih trudnoća.

Kontracepcijska injekcija, koja bi se na tržištu trebala naći za par godina, testirana je na plodnim muškarcima u dobi od 20 do 45 od kojih je svaki u prethodne dvije godine dobio dijete.

'Za parove koji ne žele žensku hormonsku kontracepciju, opcije su bile kondom ili vazektomija, no nova injekcija pruža sasvim novi izbor jer na neki način izjednačava muškarca i ženu', izjavio je vodeći autor istraživanja dr.Yi-Qun Gu.

Naučnici dodaju da je kontracepcijska injekcija savršeno pouzdana i da se nivo i kvalitet sperme u potpunosti vrati nakon par mjeseci prestanka uzimanja kontracepcijskog sredstva.

Jedina popratna pojava koju testosteronska injekcija izaziva jesu akne, no kod veoma malog broja testiranih.

Studija je objavljena u listu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, a finansirana je od strane Svjetske zdravstvene organizacije.