Skupa migracija
29

Stepski orlovi letjeli do Irana i Rusima "nabili" račun za roaming

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski naučnici su bili prisiljeni pokrenuti kampanju za prikupljanje novca nakon što su im ugroženi stepski orlovi "nabili" račun za roaming.

Orlovi opremljeni SMS transmiterima su napustili južni dio Rusije i Kazahstan, a neki su letjeli mnogo dalje nego se očekivalo. Jedan orao nazvan Min je prikupio mnogo poruka o podacima vezanih za lokaciju dok je bio izvan mreže, onda je potpuno neočekivao odletio u Iran i te podatke poslao nazad naučnicima. S obzirom da se radi o skupom roamingu, orao je potrošio sav budžet za praćenje.

"Ostavili su nas bez dinara, morali smo posuditi novac kako bismo 'napunili' uređaj za praćenje. Ove zvijeri su bile izvan dometa u Kazahstanu cijelo ljeto, a kada su došle do super skupih Irana i Pakistana, poslale su stotine poruka s njihovim lokacijama", rekao je naučnik Igor Karyakin.

Naučnici i volonteri proučavaju migracijske rute ugroženih ptica kako bi otkrili opasnosti na njihovim putanjama.

Bežični provajder MagaFon je ponudio povrat sredstava za roaming, kao i pristupačniju tarifu za praćenje orlova. Također, skupljeno je i 1.600 dolara, a taj novac će biti dovoljan za praćenje orlova do kraja godine.