Nauka
106

Stephen Hawking predstavio nevjerovatan projekat istraživanja svemira

Klix.ba
Projekat Breakthrough Starshot, kojeg je danas podržao jedan od najvećih naučnika današnjice Stephen Hawking, mogao bi promijeniti budućnost čovječanstva.

Radi se o projektu u okviru kojeg bi došlo do lansiranja manje letjelice koja bi se uputila ka skupu zvijezda Alpha Centauri. Ova letjelica bi prikupljala podatke i slala ih nazad na Zemlju, navodi Iflscience.com.

Ruski milijarder Yuri Milner predstavio je danas ovaj projekat zajedno sa Stephenom Hawkingom kao i brojnim drugim naučnicima.

Letjelica će se kretati na neuobičajen način. Ovaj mini-satelit pokretat će se takozvanim laserskim jedrom. To podrazumijeva korištenje lasera usmjerenih na jedro slično kao što se vjetar koristi na Zemlji. Laseri će svoje izvorište imati na našoj planeti.

Očekuje se da će zahvaljujući ovom jedru satelit za svega nekoliko minuta postići 20 posto brzine svjetlosti.

"Ovo je veliki korak dalje prema kosmosu. Mi smo ljudi i u našoj prirodi je potreba za letenjem", rekao je Hawking na današnjoj press-konferenciji na kojoj je predstavljen projekat.

Kako je istaknuto, satelit bi mogao dosegnuti Alpha Centauri u periodu od 20 godina. Plan je da se u narednim godinama pošalje hiljade satelita ove vrste.

Sistem Alpha Centauri čine tri zvijezde, a Proxima Centauri je najbliža našem Suncu od kojeg je udaljena oko 4,3 svetlosne godine. Putovanje do nje bi pomoću modernih raketa trajala 30.000 godina.

Projekat je vrijedan 100 miliona dolara.